Säästöliekilläkö?



Iik! Paino ei ole tippunut, Olenko siis säästöliekillä?

Tästäkin löytyy paljon tietoa netistä, vähän ristiriitaistakin.  Toisten mielestä säästöliekkiä ei ole, tai ainakaan se ei ole syy painon pudotuksen pysähtymiseen. Aika paljon taas on tietoa säästöliekin mahdollisuudesta.

Jotenkin minun järkeen käy kyllä se, että säästöliekki on elimistölle tärkeä ominaisuus eloonjäämisen kannalta, jos elimistö jostain syystä ei saisikaan tarpeeksi ravintoa. Meidän aivot tulkitsee tilanteen niin, että vararavintoa on hyvä säästellä, pahan päivän varalle.

Mielestäni energiavajeeni on pysynyt kohtuullisena, alle 500 kcal päivää kohden. Eikä aina sitäkään. Ja ruokailurytmini on ollut säännöllinen, syön 5 - 6 kertaa päivässä. Olen pitänyt huolen myös riittävästä rasvojen ja proteiinien syömisestä. Joten ehkä minun osalta ei olekaan kyse säästöliekillä vaan yksinkertaisesti syön sen verran mitä kulutankin. Ja kun olen laihtunut, energian tarpeeni pienenee, koska kehoni koko on pienempi.

Vaakalukemia ei kannata pelkästään tuijotella. Enemmänkin kehonkoostumusta kokonaisuudessaan on hyvä seurata. Olen käynyt pari kertaa sellaisessa kehonkoostumusmittauksessa. Ja silloin tulokset olivat erittäinkin hyvät. Nyt voin sanoa, että rasvan osuus kehossa on kasvanut. Enemmän kuitenkin mietityttää onko lihasmassan osuus paljon pienentynyt. Ihan mielenkiinnosta olisi kiva testata tämän hetkinen tilanne. Katsotaan, jos helposti eteen ilmantuu tämä testi, niin sitten siihen.

Toki tämän ikäisellä myös hormonitasapaino muuttuu ja sen takia syömistä voi joutua vähentämään tai ainakin muuttamaan kasvispainoitteisemmaksi. Ja erityisesti energiantarvetta pienentää lihaskato, joten on siis pidettävä huolta riittävästä lihaskuntotreenistä. En halua  luopua lihaksista, vaan tuosta vararenkaasta vatsan seudulla. Ja sehän on ja pysyy...



"On niin nälkä, että näköä haittaa"  - Suomalainen sananparsi


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ympäristön vaikutus muutokseen

Tulossa jäätelökesä

Polar Ignite, uusi ystäväni