Stressin vaikutus painonhallintaan

Lappi

Töissä on kiire, mieli on maassa, stressiä pukkaa. Ja makea maistuu...

Näin tunsin joulun jälkeen ja ajattelin edes yrittää tehdä asialle jotain. On toi stressi kumma juttu, kun se vaikuttaa niin erilailla eri ihmisiin. Toiset lihoo, toiset laihtuu, voi olla erilaisia särkyjä, on outoa alakuloa, voi olla univaikeuksia tai sitten vaan väsyttää koko ajan.

Lyhytaikaisena stressi on hyvästäkin, se jopa auttaa suoriutumaan tehtävistä. Aluksi se lisää virtaa, mutta pitkittyessään stressi kuluttaa kaikki voimat. Vasta sen jälkeen, kun stressi pitkittyy,  alkaa moninainen oireilu. Pahimmillaan stressi aiheutti minussa sellaisen ylisuorittajan. Kävin ylikierroksilla ja kuntoulukin lähti lapasesta. Sydän hakkasi melkoisilla lukemilla ja uni ei vaan tullut. Sitten ruokakin lakkasi maistumasta.

Stressaantunessa kehossa hormonitoiminta häiriintyy ja siitä johtuen esimerkiksi ruokahalu kasvaa ja toisilla  vähenee. Itsellä stressi vaikuttaa eniten nukkumiseen ja unen laatuun, ja se vaikuttaa sitä kautta kokonaisvaltaisesti olotilaan. Ja sitten joka lehdessä toitototetaan hyvän unen tärkeyttä painonhallinnassa. Revi siitä sitten huumoria yön unettomina tunteina. Löytyy myös tutkittua tietoa, että unettomuus aiheuttaa häiriötä juuri niissä hormooneissa, jotka vaikuttavat ruokahaluun. Joten josko apu löytyisikin ihan vaan nukkumalla hyvin.

Kaikki, jotka ovat kokeneen unettomuuden, tietävät kuinka ahdistavaa se on. Ihmisen luonnekkin voi muuttua ja minusta ainakin tulee väsynyt kärttyinen ja kyyninen zombie. Elä siinä nyt sitten terveellisesti.

Onneksi itse nykyään huomaan merkit ajoissa ja osaan vähän rauhoittaa menoa. Ja tämän takia pyrin itse puuttumaan heti minua vaivaaviin asioihin ja niiden takia stressaaviin tilanteisiin. Itsetuntemus ja suhtatuminen lempeästi itseeni auttaa tässä. Täytyy osata rakastaa itseään, eikä yrittää vaan miellyttää toisia.

Metsässä kulkeminen tuntuu minulle olevan terapiaa, luonto jotenkin rauhoittaa. Apua voisi löytyä myös erilaisista mielikuvaharjoitusista ja mietiskelystä. Jooga olisi varmaan hyvä. Ja noita hengitysharjoitusia voisi myös kokeilla.

Nyt minäkin kyllä lisään liikuntapäiväkirjaan yhden joogan tyylisen rauhallisen harjoituksen viikossa. Opettelen olemaan juuri tässä.

"Hyvä ruoka - parempi mieli", pitää myös varmasti paikkansa. Ja siihen lisäksi rauhallinen liikunta. Siinä se on, ainakin hyvä alku.

"Jos metsään haluat mennä nyt, niin takuulla yllätyt..."
Metsä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ympäristön vaikutus muutokseen

Tulossa jäätelökesä

Polar Ignite, uusi ystäväni